مارک زاکربرگ

مارک زاکربرگ
مارک الیوت زاکربرگ (به انگلیسی: Mark Elliot Zuckerberg) (متولد ۱۴ مه ۱۹۸۴) برنامهنویس رایانه و یکی از مؤسسان وبگاه شبکه اجتماعی آنلاین فیسبوک در آمریکا است. مجلهٔ تایم وی را به عنوان شخصیت سال ۲۰۱۰ انتخاب کردهاست.
او به عنوان یک دانشجوی دانشگاه هاروارد با کمک دانشجویان علوم کامپیوتر به خصوص پشتوانهٔ «اندرو مککالم»، «داستین موسکویتز» و «کریس هاگز» اقدام به تأسیس این وبگاه کرد. او اکنون به عنوان مدیر اجرایی در فیسبوک فعالیت میکند.
در سال ۲۰۰۸، مجله فوربس او را جوانترین میلیاردر، که ثروتش را شخصاً کسب کرده معرفی کرد و ثروت او را ۱٬۵ میلیارد دلار تخمین زدهاست. هماکنون وبگاه فوربس، داراییهای وی را ۵۰٬۳ میلیارد دلار اعلام کردهاست و از این لحاظ پنجمین شخص ثروتمند در جهان است.
در فوریه سال ۲۰۰۴ میلادی زاکربرگ همراه با چند دانشجوی هم اتاقی اش، ادواردو ساورین، کریس هیوز، داستین موسکوویتز, شبکه اجتماعی فیسبوک را راه اندازی کردند. آنها فیسبوک را از اتاق خوابگاهشان در دانشگاه هاروارد راه اندازی نمودند و سپس شروع به معرفی آن به دانشجویان سایر دانشکدهها نمودند. بعداً فیسبوک به سرعت گسترش یافت بهطوریکه در سال ۲۰۱۲ تعداد کاربران فیسبوک بالغ بر یک میلیارد نفر بود. در حال حاضر این رقم متجاوز از ۱٫۵ میلیارد نفر میباشد. زاکربرگ تا بحال در چندین مورد از طرف افراد شامل همان گروه اولیه در مورد سهم شان از فیسبوک مورد اتهام قرارگرفتهاست.
در سال ۲۰۱۰ او به عنوان شخص سال تایم از سوی مجله تایم انتخاب شد.
زندگی شخصی
در دسامبر ۲۰۱۵ زاکربرگ همراه با همسرش خبر از قصدشان در مورد بخشیدن چیزی بالغ بر ۹۹ درصد از ثروتشان به امور خیریه نمودند. در مطلبی که زاکربرگ در صفحه شخصی خودش در فیسبوک منتشر کرده بود از بخشیدن این مبلغ به تدریج و در طول دوره حیات خودش و همسرش خبر میداد. بیشتر از ۷۷ میلیون نفر در شبکه اجتماعی فیسبوک صفحه او را دنبال میکنند. زاکربرگ یک یهودیزادهاست ولی به اذعان خود خداناباور است. اما وی در پست فیسبوکی خود به مناسبت کریسمس ۲۰۱۷ نوشت:
کریسمس مبارک! عید اخلاص مبارک! از طرف من، پریسیلا و مکس. من یک یهودی به دنیا آمدم و زمانی که بزرگتر شدم به شک افتادم. اما اکنون بر این باورم که مذهب خیلی اهمیت دارد.
کودکی
مارک از دوره دبستان از کامپیوتر استفاده میکرد و نرمافزار مینوشت و خیلی زود استعداد خود را در این زمینه نشان داد. او با کمک پدرش ادوارد، برنامهنویسی بیسیک آتاری را شروع کرد. یادگیری و پیشرفتش بهقدری سریع بود که پدرش مجبور شد یک مدرس متخصص برنامهنویسی به نام دیوید نیومن را استخدام کند تا به او آموزش دهد. نیومن کار دشواری بهعنوان یک معلم در پیش داشت، چون پیشرفت مارک سریعتر از آن بود که فکرش را میکرد و درنهایت باید تلاش میکرد شاگرد نابغهاش از او جلو نیفتد. مارک در سن ۱۲ سالگی با استفاده از مبانی برنامهنویسی بیسیک آتاری، یک نرمافزار پیامرسان خانگی به نام زاکنت ساخت که تمام کامپیوترهای خانه و مطب پدرش را به هم متصل میکرد و اجازه میداد پیامها بین خانه و مطب منتقل شوند. زاکنت بهنوعی نسخه ابتدایی مسنجر AOL است که سالها بعد وارد بازار شد. مارک برای تفریح، برنامهی بازیهای کامپیوتری را تغییر میداد و آنها را به نسخههای پیشرفتهتری تبدیل میکرد.
نوجوانی
مارک در دوران دبیرستان، به آکادمی معتبر فیلیپس اکستر در نیوهمپشایر رفت و در رشتههای علوم ادبیات نتایج فوقالعادهای کسب کرد، علاقهاش به ادبیات کلاسیک بسیار زیاد بود و شیفته ایلیاد و اودیسه هومر بود؛ بهطوریکه همزمان با دبیرستان در ادبیات کلاسیک هم دیپلم گرفت. او کاپیتان تیم شمشیربازی مدرسه بود، ولی بیش از هر چیزی مجذوب برنامهنویسی و توسعه نرمافزار شده بود. در همان دوران او یک نرمافزار پخش رسانهای هوشمند به نام سیناپس برای فایلهای صوتی MP3 توسعه داد. این برنامه بهدقت لیست آهنگهای کاربر را بررسی میکرد و حدس میزد آهنگهای بعدی موردعلاقه شخص چیست. شرکتهای مایکروسافت و AOL علاقه شدید خود را به این برنامه نشان دادند؛ ولی مارک مؤدبانه پیشنهاد خرید آنها را رد کرد و درخواست آنها برای همکاری را نپذیرفت. این غولهای آیتی تنها شرکتهایی نبودند که پیشنهادهای وسوسه کنندهای به او دادند و او بارها با پیشنهاد همکاری شرکتهای بزرگ کامپیوتری و برنامهنویسی مواجه شد.
جوانی و دانشگاه
در سال ۲۰۰۲ پس از فارغالتحصیلی از فیلیپس اکستر، مارک زاکربرگ وارد دانشگاه هاروارد شد. در سال دوم حضورش در هاروارد به چهره معروف برنامهنویسی کمپ دانشگاه تبدیلشده بود. او برنامهای دانشگاهی به نام CourseMatch نوشته بود که به دانشجویان کمک میکرد در مورد انتخاب واحد خود با توجه به انتخابهای کاربران دیگر تصمیمگیری کنند و همچنین گروههای مطالعاتی تشکیل دهند.
در رسانهها
در سال ۲۰۱۰ فیلمی با عنوان شبکهٔ اجتماعی به کارگردانی دیوید فینچر در مورد مارک زاکربرگ و فیسبوک ساخته شد. این فیلم که براساس کتاب میلیاردرهای تصادفی نوشتهٔ بن مزریک تهیه شده، به نحوهٔ شکلگیری و تأسیس فیسبوک و مسائل و کشمکشهای پیرامون آن میپردازد. قابل ذکر است که نه مارک زاکربرگ و نه هیچکدام از شرکای نزدیک وی در تهیه و ساخت این فیلم همکاری نداشتهاند.
تبریک حنوکا
۲۵ دسامبر ۲۰۱۶ مارک زاکربرگ در صفحه رسمی شخصی خودش روی فیسبوک تبریک کریسمس را همراه با تبریک حنوکا پست کرد که واکنشهای بسیاری از طرف خداناباوران یا خداباوران به همراه داشت از جمله کامنتی که گفت «مگر آتئیست نبودی؟» و پاسخ مارک که میگوید «نه من یهودی بزرگ شدم و وارد دورهای شدم که چیزهایی پرسیدم، اما اکنون من معتقدم که مذهب خیلی مهم است» که عبارت مذهب خیلی مهم است از وی به گونههای متفاوتی برداشت شد. خبرگزاریهای جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل نیز این موضوع را منعکس کردند و آن را گواه اعتقاد وی عنوان کردند (البته بیشتر برای تبلیغات خداباورانه و دینمداری) برخی خداناباوران منظورش از مهم بودن مذهب را کنایهآمیز برداشت کردند. گمانهزنی و پیگیری قضایی شدهاست که فیسبوک با منتشر کردن اخبار دروغ و شایعات در انتخابات ۲۰۱۶ ایالات متحده تأثیر بسیاری روی انتخاب شدن دونالد ترامپ داشته باشد که این موضوع فیسبوک را در ایالات متحده مورد بازخواست قرار داد، فیسبوک از این تبلیغات درآمد بسیاری داشت که مسئولان فیسبوک میگویند ناچیز است و مقدار هزینه صرف شده را با عنوان حریم خصوصی مشتریان مخفی میکنند اما همکاری با کمپینهای تبلیغاتی را تکذیب نکرده و میگویند که متناسب با نیاز آنها با آنها همکاری داشتهاند اما هرگونه جانبداری را تکذیب میکنند.
منبع: thefamouspeople , wikipedia , biography , businessideaslab , astrumpeople
Copyright: Zoopix.ir